Herbata to aromatyczny napój na bazie przegotowanej wody i świeżych liści krzewu Camellia sinensis. Roślina pochodzi z Chin i wielu innych krajów Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej, gdzie jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Od wieków Chińczycy i Japończycy używają herbaty(zestaw herbat w pudełku) do leczenia przeziębienia, poprawy trawienia, a nawet zwiększenia poziomu energii. Dziś korzyści płynące z herbaty sprawiły, że jest to najpopularniejszy napój na świecie.

Korzyści zdrowotne herbaty doprowadziły do ​​jej spożycia na całym świecie, ale korzyści wykraczają poza smak i zapach. Oto zalety herbaty. To naturalny napój, którym można się delektować zawsze i wszędzie. Podobnie jak każdy inny napój, herbata ma wiele korzyści zdrowotnych. Chociaż nie jest tak znana jak zielona czy czarna herbata, jest doskonałym wyborem dla osób, które chcą zadbać o kondycję i aktywność fizyczną. A ponieważ jest niedrogi, jest świetny dla środowiska.

Badania nad korzyściami zdrowotnymi herbaty przynoszą wiele różnych wyników. Chociaż istnieje wiele pozytywnych ustaleń, nie wszystkie z nich są rozstrzygające. W badaniach na zwierzętach często stosuje się wyższe dawki rośliny, aby zoptymalizować jej działanie ochronne. Aby udowodnić zdrowy efekt u ludzi, potrzebne są badania kliniczne na dużą skalę. Dopiero wtedy można skierować zalecenia do ogółu społeczeństwa. I to nie znaczy, że herbata jest całkowicie nieszkodliwa. Ale ma korzystny wpływ na organizm.

Herbata wytwarzana jest z liści rośliny Camellia sinensis. Podczas zbioru liście przechodzą proces zwany więdnięciem, który zmniejsza ilość wody w liściach. Proces ten również zmiękcza i giętki liście. Gdy herbata jest gotowa, liście są zwijane. To zwijanie rozbija strukturę komórkową liścia i indukuje utlenianie. Proces utleniania sprawia, że ​​konkretna herbata jest szczególnym rodzajem.

Badania nad korzyściami płynącymi z picia herbaty wykazały, że obniża ona poziom cholesterolu, poprawia pracę przewodu pokarmowego i poprawia układ odpornościowy. Badania nad tymi korzyściami wykazały, że różne odmiany herbaty mają wyraźne korzyści zdrowotne. Różne odmiany różnią się smakiem, ale wiadomo, że wszystkie mają pozytywny wpływ na zdrowie. W tym artykule omówiono kilka rodzajów herbaty. Najpopularniejsze rodzaje to zielona herbata, oolong i chai.

Istnieje wiele rodzajów herbaty. Większość z nich warzona jest z liści rośliny Camellia sinensis. Najczęściej spotykane są herbaty czarne i białe. Zawierają kofeinę i są często używane do picia. Inne odmiany to zielony i oolong. Niektóre z tych typów są przetwarzane inaczej niż inne. Niektórzy piją herbatę oolong rano, podczas gdy inni piją czarną. Ta ostatnia jest droższą formą zielonej i białej herbaty.

Comments to: Korzyści z herbaty

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *